Mastrat hos
Stockholm Mastering

Stockholm Mastering
på Facebook!

Frågor och svar

Här har vi samlat några av de frågor som vi ofta får. Om du undrar över något som inte står med här så får du gärna kontakta oss.

Hur skickar jag filer till er?

För att skicka filer till oss kan du antingen skicka en nedladdningslänk via Wetransfer, Dropbox eller liknande till info@stockholmmastering.se, eller ladda upp filerna direkt till oss via länken nedan:

Ladda upp filer här!

Vad är en premaster?
En premaster är något du behöver för att tillverka CD-skivor på ett presseri och kan ibland även behövas vid digital distribution på Internet.

De vanligaste formaten för en premaster för CD-tillverkning är DDP och CD-R Audio.

En DDP-premaster är en uppsättning filer som innehåller allt ljud och all information som behövs för att pressa CD-skivor. Vanligtvis packas DDP-filerna ihop till en zip-fil och kan därefter enkelt skickas via Internet. De flesta CD-tillverkare kan numera ta emot en DDP-premaster via Internet och DDP är det premasterformat som vi rekommenderar.

En CD-R Audio-premaster, eller Premaster CD-R som den även kallas, är helt enkelt en ‘vanlig’ ljud-CD och används som förlaga till de skivor som ska pressas. Därför ställs det höga krav på att den ska vara korrekt, felkontrollerad och innehålla allt som ska finnas på den slutliga CD:n, tex ISRC-koder, CD-Text etc.

Om din produktion ska resultera i en premaster är det viktigt att vi har all nödvändig information redan vid masteringstillfället (se checklista). Detta för att allt administrativt ska gå så smidigt som möjligt och att alla inblandade kan fokusera på din musik!

Innan vi kan leverera en premaster så behöver vi ditt godkännande av produktionens innehåll. Detta godkännande görs via en lyssningsskiva eller annat referensmedia, t ex wave-filer skickade via Internet.

Jag ska enbart släppa min skiva digitalt, dvs inte pressa några CD-skivor. Behöver jag en premaster?
De ljudfiler du får för godkännande (wave, 16 bitar, 44.1 kHz) kan vanligtvis användas för online-distribution. I vissa fall krävs en DDP-premaster, kolla med din online-distributör ifall du är osäker.

Vad är ISRC-koder?
ISRC-koder är en unik identifikationskod för varje spår på en skiva. Dessa ges ut av IFPI och kan bakas in på CD-premastern. Om du ska släppa din musik för online-distribution så matar du vanligtvis själv in ISRC-koderna när du laddar upp ljudfiler och övrig info.

Läs mer på IFPIs hemsida. Direktlänk till IFPIs sida om ISRC-koder.

Vad är produktionsnummer, katalognummer och EAN-kod?
Produktionsnummer, även kallat katalognummer, är en kod som är specifik för produktionen och bestäms av dig som ger ut skivan. Vanligtvis brukar produktionsnumret stå på den färdiga cd-skivans rygg och används ofta av presseriet för att identifiera din produktion. Om vi har fått produktionsnumret från dig så ser vi till att den slutliga premastern är märkt med den.

EAN-koden är skivans streckkod. Du får den vanligtvis antingen via ditt skivbolag eller distributör, eller köper den själv från tex Grammotex. Denna kan lagras som metadata på CD-premastern.

En del använder EAN-koden även som produktionsnummer.

Vad innebär “Mastered for iTunes”?
Mastered for iTunes är en samling riktlinjer från Apple, som syftar till att musik ska låta så bra som möjligt på iTunes Music Store. Vi kan mot en mindre extra kostnad leverera högupplösta filer som följer dessa riktlinjer.

Vad kostar det att anlita Stockholm Mastering?
Du hittar priser och mer info här.

Hur anlitar jag er?
Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kan jag sitta med vid masteringstillfället?
För tillfället utför vi enbart uppdrag på distans.

Hur lång leveranstid kan jag räkna med när jag beställer mastering?
Leveranstiden beror på flera saker, bl a hur mycket bokningar vi har för tillfället. Om du skickar en förfrågan kan vi ge dig en mer exakt uppskattning. Vanligtvis kan vi mastra enstaka spår inom två arbetsdagar och album inom fem arbetsdagar från det att vi tagit emot allt material från dig.

Är priserna på hemsidan med eller utan moms?
Alla priser på hemsidan är angivna exklusive moms (25%)

Hur går betalningen till?
Betalning sker mot faktura (förskott eller 10 dagar kredit) till vårt bankgiro.